Dostupni linkovi

Vekarić: Protokolom rešen problem paralelnih istraga


Vekarić: Protokolom rešen problem paralelnih istraga

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, rekao je da će najveće dostignuće Protokola biti to što će se njime sprečiti vođenje paralelnih istraga. Protokol će, kako je precizirao, otkloniti probleme koja su do sada imala pravosuđa Srbije i BiH, i anulirati svako uplitanje politike u postupke koji se vode.

"Što se tiče pravosuđa stvar je rešena, a što se tiče politike uvek postoji određena neizvesnost, mada ja mislim da je ovaj put sve jasno rečeno. Reakcije iz BiH pokazuju zabrinutost da se paralelne istrage na ovaj način neće okončati. Mi ćemo uskoro takve skeptike demantovati i u određenim konkretnim predmetima videćete da su i jedno i drugo pravosuđe na pravom putu da se ovi postupci efikasnije rešavaju", rekao je Vekarić za RSE.

Prema njegovim rečima, najveće dostignuće sporazuma je eliminacija paralelnih istraga. Takođe, važno je što su Srbija i BiH pokazale volju i Evropi stavile do znanja da se zalažu za regionalnu saradnju.

"Sada ćemo, zahvaljući terminu dostavljanja a ne ustupanja dokaza, doći u situaciju da jedno tužilaštvo drugom tužilaštvu dostavi dokaze iz drugih predmeta, naravno sa dobrom verom i poverenjem u odluku ovog drugog tužilaštva. Mislim da smo svi zajedno poslali dobru poruku i Evropi i onima koji se bave primenom evropskih standarda da smo na dobrom putu i da se regionalna saradnja, koja je na neki način između BiH i Srbije u poslednje vreme možda posrnula, nastavlja na najbolji mogući način", istakao je Vekarić.
XS
SM
MD
LG