Dostupni linkovi

BIH:Postupak za ekstradicuju Paravinje


Okružni sud u Istočnom Sarajevu i Ministarstvo pravde BiH pokrenuli su postupak za ekstradiciju Dragana Paravinje iz Hrvatske u BiH da bi 22. decembra prisustvovao izricanju drugostepene presude za silovanje, počinjeno 2002. godine u okolini Jahorine.

"Za 22. decembar zakazana je sjednica Vijeća, a Ministarstvo pravde BiH zaduženo je za Paravinjinu ekstradiciju, kako bi mogao prisustvovati", izjavila je Srni tehnički sekretar Suda Branka Ćerić.

Na zakazanom ročištu raspravljaće se o žalbama odbrane i tužilaštva na presudu Osnovnog suda na Sokocu, kojom je Paravinja u julu osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Nakon izricanja presude, pravosudni organi BiH privremeno su izručile Paravinju Hrvatskoj, kako bi se tamo okončala istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša.

Dragan Paravinja optužen je u Hrvatskoj za ubistvo i dva pokušaja silovanja. Županijsko pravobranilaštvo u Šibeniku je nakon višemjesečne istrage ove sedmice optužilo Paravinju za ubistvo Antonije Bilić i produžilo pritvor za još dva mjeseca.

Paravinju traži i Srbija, gdje je zbog silovanja i pokušaja silovanja pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora.
XS
SM
MD
LG