Dostupni linkovi

U Siriji ubijene 33 osobe među kojima i šest dječaka


Sirijske sigurnosne snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu ubile su 33 osobe, među kojima šestero djece i pet vojnih dezertera, saopštila je u srijedu sirijska organizacija za praćenje ljudskih prava.

Prema navodima te organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, 28 civila i pet dezertera ubijeno je u sukobima u utorak. Ranije je objavljeno da su u sukobima u Homsu ubijena petorica dječaka, a još jedan 12-godišnjak je ubijen na protestima u gradu Deir-el-Zoru na istoku zemlje, prenijela je agencija AFP.

Četiri dezertera su ubijena kada su vojnici upali na jednu farmu gdje su se skrivali u blizini grada Dare, na jugu zemlje, na granici s Jordanom, dok je jedan dezerter ubijen u Kusajru u blizini libanske granice, dodala je ta organizacija, a prenio Reuters.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u nasilnom obračunu sirijskih vlasti s učesnicima antirežimskih protesta, koji traju u Siriji od sredine marta, ubijeno je više od 3.500 ljudi.Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudio je Siriju zbog gušenja osmomjesečnih protesta u zemlji i kršenje ljudskih prava, i pozvao na hitan prestanak nasilja, prenosi Tanjug.

Komitet je u utorak usvojio rezoluciju većinom glasova sa 122 glasa za, 13 protiv i 41 uzdržan, među kojima su bili Rusija i Kina.Sirijski predstavnik u UN Bašar Džafari je optužio kosponzore rezolucije - Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku da "podstiču građanski rat".
XS
SM
MD
LG