Dostupni linkovi

MMF najavio nove mjere za zaštitu od dužničke krize


Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je nove mjere kojima namjerava da pomogne zemljama da se zaštite od dužničke krize u eurozoni.

Preventivna i linija za likvidnost (PLL) osmišljena je kako bi se pomoglo zemljama sa "zdravim ekonomskim temeljima" da podmire kratkoročne potrebe za finansiranjem.

Kako bi se kvalifikovale za tu liniju, zemlje će takođe morati da imaju "zdrave politike".

Kreditna linija PLL zamijeniće MMF-ovovu dosadašnju preventivnu kreditnu liniju, a može se koristiti "kao osiguranje od budućih šokova", kao i za podmirivanje kratkoročnih potreba za likvidnošću.

Finansiranje putem nove linije biće ograničeno na iznos pet puta veći od doprinosa koji pojedina zemlja uplaćuje u MMF za šestomjesečne aranžmane, te na iznos 10 puta veći od te kvote za dvogodišnje aranžmane.

"Reforma proširuje opcije fonda za dodjelu sredstava za potrebe sprečavanja odnosno rješavanja kriza", kaže čelnica MMF-a Kristin Lagard. "Ovo je još jedan korak prema stvaranju efikasnosti globalne finansijske bezbjednosne mreže koja predstavlja odgovor na pojačanu globalnu povezanost", obrazložila je Lagard.
XS
SM
MD
LG