Dostupni linkovi

Peru uvodi "femicid" u krivični zakon


Peru će u svoj Krivični zakon uključiti novo krivično djelo - "femicid", odnosno ubistvo žene. Minimalna kazna za ovaj čin bit će 15 godina zatvora, saopćila je peruanska ministrica za žene.

Kako piše portal radiosarajevo.ba, vlada u Limi odlučila je da ovo krivično djelo uključi u Krivični zakon povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, kako bi suzbijala nedjela u kojima godišnje stotine žena izgube život.

Ministrica Aida Garcia Naranjo kaže kako se ubistvo žene od strane supružnika ili bivšeg supružnika, partnera ili bivšeg partnera, može da se okarakterizira kao femicid - teži oblik ubistva.

Peru će se tako pridružiti grupi od nekoliko latinoameričkih zemalja koje su već posebno kvalificirale ubistvo žene - Čile, Kostarika, Kolumbija, El Salvador, Gvatemala i Meksiko.

Prema statističkim podacima peruanskog tužilaštva, 73 žene su ove godine ubili supružnici ili partneri, a prošle je godine ta brojka iznosila 123. Pri tom je identificirano i šezdesetak pokušaja ubistva žena.
XS
SM
MD
LG