Dostupni linkovi

MMF: BiH tone u novu recesiju


BiH bi mogla naredne godine da potone u novu recesiju, koja bi sa sobom donijela nova otpuštanja i smanjenja primanja, tvrdi šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Kostas Hristu.

On je naveo da je MMF snizio prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini na 1,7, a u narednoj na samo 0,7 odsto, te napomenuo da je ova prognoza veoma nesigurna i da postoji veliki rizik da bude dodatno snižena.

"Ekonomski izgledi BiH oslabili su, i oporavak, koji je počeo sredinom prošle godine slabi. To je u skladu sa dešavanjima u regionu i ostatku Evrope. Kao rezultat toga revidirali smo naše procjene rasta za BiH, ali su one i dalje neizvjesne", rekao je Hristu za današnji "Dnevni avaz".

Prema njegovom mišljenju, odgađanje u formiranju vlasti, kao i uopšte nestabilna politička situacija utiču na usporavanje ekonomskog rasta.

"Ne vidimo jedan glas među političarima u BiH. To je nešto što je urgentno potrebno. Predstavnici vlasti u BiH moraju hitno da sjednu zajedno i vide šta je njihov odgovor na ove teškoće koje su na vidiku", naveo je Hristu.
XS
SM
MD
LG