Dostupni linkovi

Jeremić: Srbija posvećena EU bez obzira na kandidaturu


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je u utorak u Evropskom parlamentu u Briselu istakao da bi odluka lidera EU 9. decembra o tome da Srbija postane kandidat za prijem u EU, bila "važna i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, ali, ako to ne bude moguće, neće doći ni do kakvih zaokreta u politici Vlade Srbije koja ostaje u potpunosti posvećena evropskom procesu reformi".

Podršku Srbiji za kandidaturu za prijem u EU su u Evropskom parlamentu dali poslanik "Narodne partije" evropske desnice Elmar Brok, šef delegacije Evroparlamenta za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan, izveštač Evroparlamenta za Srbiju Jelko Kacin i još nekolicina.

Jeremić je, u govoru i odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru Evroparlamenta, predočio da, isto kao i slučaju dovršetka saradnje s Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, Beograd zna da rešenje problema Kosova neće posebno ubrzati put Srbije ka prijemu u EU.

Više poslanika je tražilo objašnjenje da li će Vlada Srbije ubrzati sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima s Prištinom, na čemu je posebno snažno insistirala izvestilac Evroparlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.

Jeremić je potvrdio spremnost da se dogovoreno primeni, rekao je da to mora biti usaglašeno i s Ustavnom i zakonima Srbije, ali je ukazao je Priština "slanjem trupa" - specijalne policije na carinske prelaze na severu Kosova odgovorila na probleme koji moraju biti rešavani pregovorima. Zbog toga je, po rečima Jeremića, ozbiljno uzdrmana stabilnost, a velika energija potrošena na smirivanje zategnutosti.
XS
SM
MD
LG