Dostupni linkovi

Imigrantskoj djeci rođenoj u Italiji dati državljanstvo


Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano, čija se riječ sluša u zemlji, nazvao je "ludošću" činjenicu da imigrantska djeca rođena u Italiji ne dobivaju automatski italijansko državljanstvo i pozvao parlament da promijeni zakon.

Osamdesetšestogodišnji šef države, koji je odigrao ključnu ulogu u nedavnoj političkoj tranziciji u Italiji, pozvao je parlamentarce da brzo razmotre ovaj problem i promijene sadašnji zakon koji se temelji na "nasljednom pravu" za dobivanje državljanstva.

Predsjednik smatra da je sada, kada je vladu desnog centra Silvija Berlusconija zamijenila vlada bivšeg evropskog povjerenika Maria Montija, sastavljena od tehnokrata, politička klima smirenija i "uvjeti za dijalog bolji".

Predsjednikov prijedlog, koji je pozdravila većina lijevih i centrističkih formacija, kao i organizacija Save The Children, odbacila je Sjeverna liga, populistička i autonomistička stranka i bivša saveznica Berlusconijeve vlade.

Prema podacima u medijima, više od 700.000 imigrantske djece školuje se u Italiji, od kojih je oko 500.000 rođeno u Italiji.
XS
SM
MD
LG