Dostupni linkovi

Ambasador Sirije u UN: Zapadne sile pate od “siriofobije”


Ambasador Sirije pri UN Bašar Džafari ocenio je da Nemačka, Francuska i Velika Britanija "pate od siriofobije" i da su objavile politički i diplomatski rat njegovoj zemlji.

On je to rekao na sastanku Komiteta za ljudska prava Generalne skupštine UN pošto su te tri zemlje podnele nacrt zajedničke rezolucije u kome se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji.

Džafari je na sednici govorio pošto je ambasador Nemački pri UN Peter Vitig predstavio neobavezujuću rezoluciju o Siriji za koju se očekuje da će biti usvojena danas.

Njome se pozivaju sirijske vlasti da "bez odlaganja" sprovedu mirovnu inicijativu Arapske lige, kao i da povuku tenkove sa ulica, oslobode političke zatvorenike, prekinu napade na civile i dopuste međunarodnim posmatračima ulazak u zemlju.

Rezolucijom se "snažno osuđuju sirijske vlasti zbog kontinuiranog, ozbiljnog i sistematskog kršenja ljudskih prava poput proizvoljnih pogubljenja, prekomerne upotrebe sile, ubijanja i krivičnog gonjenja demonstranata i zaštitnika ljudskih prava".

U Komitetu sede predstavnici svih 193 zemalja članica UN, a prema rečima Vitiga, rezoluciju podržava 60 država, među njima Saudijska Arabija, Katar, Jordan, Maroko i Bahrein, kao i Sirija takođe arapske zemlje.
XS
SM
MD
LG