Dostupni linkovi

Izvještaj SIPA-e:U BiH oprano oko 16,5 miliona KM


U BiH je za devet mjeseci ove godine "oprano" oko 16,5 miliona KM, a prijavljena materijalna šteta iznosi približno milion i po KM.

Finansijsko-obavještajno odjeljenje Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za devet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima u BiH podnijelo je izvještaje protiv 15 fizičkih i dva pravna lica zbog 14 krivičnih djela, od čega šest krivičnih djela pranja novca i osam predikatnih krivičnih djela.

Prema ocjeni ovog odjeljenja, najčešći načini pranja novca u BiH su posredstvom različitih oblika nedostupnih firmi i ofšor kompanija, kupovinom nekretnina i privatizacijom, transakcijama na tržištu vrijednosnih papira i u bankarskom sektoru.

"`Perači novca` u svom poslu postaju sve sofisticiraniji, a pranje novca se sve češće odvija preko tržišta vrijednosnih papira kroz razne manipulacije, blok-poslove, zloupotrebe ugovora o poklonu dionica i slično. Na bankarskom tržištu rade se transferi preko računa bez postojanja stvarne ekonomske pozadine, prevare i obmane kod dobijanja kredita, te zloupotrebe u bankarskom poslovanju", ocjenjuju u Sipi.

U podacima Sipe, koje prenosi današnji "Dnevni avaz", navodi se da privremeno obustavljene transakcije za navedeni period iznose 865.770 evra i oko 6,5 miliona KM.
XS
SM
MD
LG