Dostupni linkovi

Državno izborno povjerenstvo odbilo zahtjev HDZ


Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaključilo je da nevladine udruge mogu objavljivati rezultate svojih istraživanja, nakon što je HDZ zatražio zaštitu od DIP-a zbog objave istraživanja GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske (TIH) o novcu koji su stranke navodno potrošile prvog dana izborne kampanje.

"Nevladine udruge mogu, u okviru svoje registrirane aktivnosti, objavljivati podatke koje su utvrdile na temelju svojih istraživanja. Nevladine udruge pritom odgovaraju sudionicima izbornog postupka i javnosti za točnost objavljenih podataka (rezultata), a time i stvaranja zaključaka koji bi bili utemeljeni na njima", navodi se u odgovoru HDZ-u koje je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

HDZ je tražio zaštitu od DIP-a nakon što su GONG i TIH objavili rezultate istraživanja prema kojima je prvog dana kampanje, 17. studenoga, HDZ (…) na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna, bez PDV-a. U HDZ-u, međutim, priznaju da su potrošili tek nešto više od milijun kuna, s PDV-om.

U priopćenju u kojem najavljuju da će se obratiti DIP-u sa zamolbom da se situacija primjereno riješi, HDZ je odbacio rezultate istraživanja nevladinih udruga navodeći da je

"Svako mjerenje koje prijavljuje dvostruko veći iznos ili metodološki neispravno ili zlonamjerno". Ustvrdili su i da objavljeno "mjerenje nije vjerodostojno i narušava transparentnost ovih izbora".
XS
SM
MD
LG