Dostupni linkovi

Sarajevo: Održan skup podrške Sirijaca buntu protiv Al-Assada


Oko stotinu muškaraca, žena i djece okupljenih u organizaciji Udruženja Društveni kongres Sirijaca u BiH protestvovalo je danas u centru Sarajeva, kako bi pružili podršku sirijskom narodu u nastojanju da se oslobodi dugogodišnjeg ''diktatorskog jarma u obliku vladajućeg režima''.

Okupljeni demonstranti držali su u rukama bosanskohercegovačke i sirijske zastave i transparente na kojima je pisalo "Stop ubijanju civila i djece u Siriji", "Stop uništavanju Sirije".

Vođa Udruženja Društveni kongres Sirijaca Jakdi Abdulrahman je rekao da je skup organizovan povodom "tortura koje se dešavaju u Siriji od režima Bashara al-Assada koji više od osam mjeseci ubija sirijski narod samo zato što traži svoju slobodu, demokratiju i što se bore protiv korupcije".

“Za osam mjeseci više od četiri hiljade civila je poginulo samo zato što su rekli dosta za 50 godina torture tog režima", kazao je Jakdi Abdulrahman.

Nakon mirnog protesta u centru Sarajeva, demonstranti su u zgradi UN-a u Sarajevu predali pismo protesta zbog njihovog pasivnog odnosa prema situaciji u Siriji.

"Pozivam Kinu i Rusiju i druge države koje se dosad nisu zainteresirale za sirijski problem da promijene svoj stav, odnosno da stanu na stranu pravednosti i sirijskog naroda”, navodi Jakdi Abdulrahman.
XS
SM
MD
LG