Dostupni linkovi

Opći štrajk koštaće Britaniju više od 100 miliona funti


Više od dva miliona radnika javnog sektora Velike Britanije stupiće u štrajk 30. novembra kao znak protesta zbog vladinih penzionih reformi, a što bi moglo koštati zemlju više od 100 miliona funti, upozoravaju analitičari.

Štrajk će uticati na veliki broj javnih usluga, uključujući škole, gradski prevoz, službe za kontrolu imigracije, sudove, biroe za zapošljavanje, auto škole, lokalnu administraciju i bolnice, piše "Dejli telegraf".

Šehan Mohamed, ekonomista pri Centru za ekonomska i poslova istraživanja, rekao je da će privreda pretrpjeti značajne gubitke kao rezultat štrajka.

"Govorimo o trošku koji će dostići stotine miliona funti. Najveći i najznačajniji gubitak je pad proizvodnje. Imate ljude u štrajku i cijenu njihovog nepojavljivanja na poslu, plus efekat na privredu", rekao je Mohamed.

Sindikat prosvjetnih radnika, koji broji 230.000 članova, izglasao je juče obustavu rada, što će zatvoriti hiljade škola 30. novembra.

Osim toga, poslovna putovanja biće ili otkazana ili odgođena zbog štrajka radnika u transportu, kao što su vozači autobusa i radnici u oblasti imigracija.
XS
SM
MD
LG