Dostupni linkovi

Hartman: Odluka ICTY-a o mom hapšenju skandalozna


Iako je Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY) naloženo hapšenje Florence Hartmann zbog neplaćanja kazne koju je dobila zbog nepoštivanja tog suda, ona se i dalje nalazi na slobodi u Francuskoj i, kako je kazala za BIRN-Justice Report, odluku smatra “skandaloznom”.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala naložilo je hapšenje Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovrnice Tužilaštva pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Razlog tome je odluka Apelacionog vijeća Haškog tribunala da novčanu kaznu od 7.000 eura za nepoštivanje suda pretvori u sedam dana zatvora. Međutim, Hartmann tvrdi da još uvijek nije uhapšena i smatra da do toga neće ni doći.

U Francuskoj nijedan novinar nije bio zatvoren zbog svog pisanja, i to je ekstremna i represivna mjera koja treba biti korištena u najgorim slučajevama, kazala je Florence Hartmann.

Iako Hartmann tvrdi da je obezbijedila punih 7.000 eura, te ih položila na bankovni račun u Francuskoj, MKSJ nije povukao taj novac. Hartmann smatra da do povlačenja sredstava nije došlo jer bi to značilo da se moraju obratiti francuskim vlastima, koje bi morale provjeriti zakonitost presude i naloga za hapšenje.

Hartmann je 2009. godine proglašena krivom za objelodanjivanje informacija vezanih za povjerljive odluke Vijeća Haškog suda u predmetu protiv Slobodana Miloševića u tekstovima objavljenim 2007. i 2008. godine.
XS
SM
MD
LG