Dostupni linkovi

Jahjaga: Saradnja jača Jugoistočnu Evropu



Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je danas, na otvaranju međunarodne konferencije "Jugoistočna Evropa u multipolarnoj epohi", istakla da utvrđivanje zajedničke politike i koordinacija delovanja jačaju region.

"To je doprinos miru i stabilnosti koja vodi ka evropskim integracijama. Sve to u našoj praksi i stremljenjima za budućnost doprinosi da sarađujemo jedni sa drugima u oblasti bezbednosti, političke stabilnosti, u jačanju institucija i demokratizaciji društva", kazala je Jahjaga.

Ona je istakla da su stalni proioriteti zemalja Zapadnog Balkana suzbijanje organizovanog kriminala, međunarodnog terorizma, trgovine ljudskim bićima, švreca narkotika i robe.

Kosovo je, prema njoj, kao suverena i nezavisna država faktor stabilnosti u regionu, treba da bude ravnopravan član svih međunarodnih organizacija i institucija bezbednosti.

"Kao i sve zemlje regiona Kosovo stremi integraciji u EU i NATO. Kao država, stremimo izgradnji i jačanju strateškog partnerstva sa SAD jer su nam zajedničke vrednosti slobode i demokratije", rekla je Atifete Jahjaga.

Organizatori dvodnevne konferencije u Prištini su Evropski savet za spoljne poslove (ESSP) i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.
XS
SM
MD
LG