Dostupni linkovi

Kosačov: Zahtev za državljanstvo - potez očajnih ljudiU rusku Državnu Dumu obraćanje kosovskih Srba sa molbom za državljanstvo Rusije, za sada nije stiglo, piše danas predsednik Odbora Državne Dume za spoljnu politiku Konstatin Kosačov u svom blogu na internetu.

"Ali, ako se potvrdi i sama činenjica tog pisma, i tim pre broj inicijatora te akcije, to je sigurno vanredan događaj - i simoboličan. Pri tom, ne samo za rusku već i za evropsku istoriju", naveo je Kosačov.

"Jasno je da je reč upravo o političkoj akciji, akciji očajnih ljudi koji su prepušteni sudbini od strane lokalnih vlasti, od Beograda i Brisela", naveo je Kosačov.

To je, po njegovim rečima, "vapaj iz duše, da bi ih čuli i ništa vise od toga", ocenio je on.

Kosačov je ukazao da to obraćanje nije, u formalnom smislu, zahtev za državljanstvo, i izrazio sumnju da bilo ko od potpisnika želi da se preseli u Rusiju bez obzira na to što neki ruski političari "zadovoljno trljaju ruke pričajući o kosovsko-evropskoj sramoti i rusko-sibirskom trijumfu".

Po njegovim rečima, stvar nije u praktičnim konsekvencama i ne u tome kako će na to reagovati Rusija. "Sigurno će reagovati", naveo je Kosačov, dodavši da je suština u samoj činjenici obraćanja.

Rusiji se, pismom preko Ambasade u Beogradu, obratilo više od 20.000 potpisnikas Kosova koji traže državljanstvo.
XS
SM
MD
LG