Dostupni linkovi

Hilari Klinton uskoro u Mianmaru


Glavna opoziciona stranka u Mianmaru predvodena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Ang San Su Či objavila je u petak da će učestvovati na sledećim izborima.

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) bojkotovalo je izbore prošle godine, na kojima je vojna hunta zamenjena civilnom vladom.

Datum delimičnih izbora za popunu mesta u parlamentu još nije objavljen, ali se očekuju do kraja godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je stranku da prijavi kandidate u "svim okruzima", ne navodeći hoće li i sama u njima učestvovati.

NLD je uverljivom većinom pobedio na parlamentarnim izborima 1990. godine, ali je vojna hunta odbila da preda vlast i u sledećih 20 godina sistematski je gušila rad stranke, a mnogi njeni čelnici završili su po zatvorima. Ang San Su Či je provela 15 godina u kućnom pritvoru. Na kraju je stranka stavljena izvan zakona.

Odluka NLD-a još je jedan znak popuštanja pritiska nove vlade i početaka demokratizacije zemlje, ocenjuju analitičari.

Americka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) će u decembru posetiti Mianmar, što ce nakon 50 godina biti prva poseta jednog šefa americke diplomatije toj zemlji, bivšoj Burmi, objavio je u petak predsednik Barak (Barack) Obama i rekao da je u njoj ostvaren "tračak napretka".

Svrha njene posete je istraživanje mogućnosti da SAD pomogne Mianmaru u pokretanju demokratske tranzicije. Sjedinjene Države i dalje zadržavaju ekonomske i političke sankcije mianmarskom režimu, uvedene krajem 1990-ih koje su zemlju bacile na kolena.

Mianmarom nakon 20 godina vladavine vojne hunte sada upravlja civilna vlada. No kako u njoj zapravo sede bivši vojnici, mnoge zapadne zemlje sumnjaju koliko je takva vlada spremna za demokratske reforme.
XS
SM
MD
LG