Dostupni linkovi

Novinari AP kritikovani zbog tvitovanja



Agencija Asošejted preš (AP) strogo je ukorila neke od svojih novinara pošto su hitne vesti objavljivali na Tviteru pre nego što bi one dospele u servis te
agencije.

AP je upozorila novinare kada su neki od zaposlenih u agenciji na Tviteru objavili da su novinari AP-a uhapšeni tokom protesta pokreta "Okupirajmo Vol Strit".

Uprava agencije je potom zaposlenima poslala mejl u kojem ih je podsetila na politiku agencije u odnosu na korišćenje društvenih mreža na internetu.

Slučaj je ponovo otvorio debatu o odnosu tradicionalnih medija prema remetilačkoj prirodi društvenih mreža.

Tviter je za mnoge mesto na kojem se objavljuju hitne vesti, iako ta mređa nema ugled i preciznost tradicionalnih medija.

Činjenica da na Tviteru svako mođe da objavi ekskluzivnu informaciju ne znači i da su te informacije po pravilu tačne, navodi BBC.

Tviter i Fejsbuk se koriste u redakcijama svetskih medija, ali informativne kuće, uključujući AP, imaju stroga pravila o korišćenju društvenih mreža.

Glavni urednik agencije AP Lu Ferara poručio je zaposlenima posle incidenta da je njihova prva dužnost agencija, a ne Tviter.

Ipak, urednik za društvene medije u agenciji Rojters Entoni de Rosa smatra da politika novinskih agencija prema ovakvim servisima mora da se preispita.

"Novinske agencije moraju da se razvijaju ili će nestati", napisao je De Rosa na Tviteru.

U blogu svoje medijske kuće, De Rosa je naveo da je pogrešno ignorisati da Tviter sve više postaje izvor informacija.
XS
SM
MD
LG