Dostupni linkovi

Kosovski mediji objavili predlog sporazuma o granicama


Sporazum o integrisanom upravljanju granicom treba da sadrži stavove Prištine i Beograda o statusu Kosova, navodi se u predlogu sporazuma koji su danas objavili prištinski mediji, a prenosi agencija Beta.

U sporazumu, kojeg je predložio posrednik EU Robert Kuper ističe se da će obe strane formirati zajedničke integrisane granične i administrativne punktove na svim zajedničkim prelazima, piše Koha ditore.

"Ova saradnja će pratiti najbolju evropsku praksu koja je trenutno na snazi", navodi se u sporazumu.

Strane će odmah početi posao na pripremi ostvarivanja zajedničkih prelaza koji će biti integrisani, jedinstveni i sigurni.

U sporazumu se takođe utvrđuje da na prelazima budu obe strane, sa svim službama kao što su carina, policija i druge i obuhvatiće pitanja kao što su prelazi, prirodu objekata, radno vreme i slično. Zvaničnici Euleksa mogu da budu u to uključeni.

"Suština sporazuma će biti jasna podela odgovornosti i obaveza za svaku teritoriju u skladu sa pravnim sistemom na snazi", navodi se u predlogu.

Takođe, tokom razgovora o sporazumu strane će razmotriti kako se može upotrebiti prihod za dobrobit zajednice na čijoj je teritoriji ostvaren.

Formiraće se zajednička grupa za ostvarivanje i nadgledanje sprovođenja sporazuma.
XS
SM
MD
LG