Dostupni linkovi

Ešton: Vreme da Asad podnese ostavku


Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je u Moskvi da je vreme da predsednik Sirije Bašar al Asad podnese ostavku nakon višemesečnih demonstracija protiv njegovog režima.

"Vreme je da predsednik Asad podnese ostavku", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Lavrov, međutim, smatra da bi metode koje koristi sirijska opozicija mogle da zemlju uvedu u građanski rat i optužio zapadne zemlje da žele da se mešaju u unutrašnje stvari Sirije.

"Vidimo sa kojom spremnošću strani akteri nastoje da izazovu sukobe u Siriji, nesumnjivo da bi situacija bila dramatičnija u medijskom prostoru i da bi tako dobili argument za mešanje u sirijske poslove", rekao je Lavrov.

Eštonova je podsetila da je Arapska liga iznela "veoma jasan stav" o događajima u Siriji.

Arapska liga je sinoć postavila sirijskom režimu ultimatum od 72 sata da okonča represiju nad demonstrantima, a da će u suprotnom uvesti ekonomske sankcije.

U osmomesečnim nemirima u Siriji ubijeno je, kako se procenjuje, više od 3.500 ljudi, a veliku štetu je pretrpeo i izvoz sirove nafte iz te zemlje posle zabrane EU.
XS
SM
MD
LG