Dostupni linkovi

Čović:Dogovor o formiranju Vijeća ministara moguć u četvrtak


Dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH biće postignut u četvrtak ili do kraja mjeseca, rekao je predsjednik HDZ Dragan Čović nakon sastanka sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderikom Murom.

Čović je naveo da razgovori koje je vodio sa predsjednicima drugih političkih stranaka ulivaju nadu i optimizam da se sporazum o formiranju Savjeta ministara može postići do kraja ovoga mjeseca, a samim tim i dogovor o evroatlantskom paketu zakona.

Čović kaže da je optimista po pitanju formiranja vlasti, ali da ima i mnogo prepreka, naročito u Federaciji."Rješenje problema u Federaciji je i rješenje za državni nivo i predstavnici najjačih stranaka u Federaciji moraju da sjednu za isti sto", naglasio je Čović.

On je najavio da će naredne sedmice lideri šest vladajućih stranaka boraviti u Italiji, na poziv Fondacije "Konrad Adenauer", a slijede razgovori 7. i 8. decembra u Briselu gdje će biti svi važni međunarodni lideri i gdje je, prema Čovićevim riječima, prilika da se pokaže šta je urađeno u BiH.

Roderik Mur se osvrnuo na Čovićeve izjave o trećem entitetu, te ponovio da je jasan stav OHR-a da ne podržava ideju o trećem entitetu zato što nije predviđen u Dejtonskom sporazumu.
XS
SM
MD
LG