Dostupni linkovi

Vestervele: Oni koji žele u EU ne smeju podržavati nasilje


Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele izjavio je u ponedeljak u Briselu da Nemačka podržava evrointegraciju Zapadnog Balkana, ali da traži da se ispune za to potrebna merila.

U slučaju Srbije, među uslovima su i dobrosusedski odnosi s Kosovom, rekao je Vestervele i naveo da "oni koji žele u EU ne smeju podržavati nasilje".

Nemački ministar spoljnih poslova je, na završetku sastanka šefova diplomatija članica EU, rekao novinarima da se neće "dozvoliti nikakve prečice" u evrointegracijama.

"Svako mora u potpunosti da ispuni merila. Ta merila se odnose na dobro upravljanje, borbu protiv korupcije i kriminala, a kada je Srbija u pitanju, to se tiče i dobrosusedskih odnosa", rekao je Vestervele odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Srbija dobije status kandidata u decembru.

"Za nas se teritorijalni integritet Kosova ne dovodi u pitanje. Zato ćemo prilikom odluke (o davanju statusa kandidata Srbiji) razmotriti i to pitanje. O tome ćemo razgovarati s našim evropskim partnerima. Mi smatramo da nastavak zavisi od toga šta ćemo mi dobiti od onih koji žele da uđu u EU, a očekujemo saradnju a ne sukobljavanje", rekao je on.
XS
SM
MD
LG