Dostupni linkovi

Tadić: Još bez dogovora o prelazima


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u nedelju da još nije postignut dogovor za prelaze na Kosovu, ali da se razgovara o "integrisanom upravljanju".

Na pitanje čiji je predlog integrisano upravljanje prelazima, Tadić je u emisiji na Prvoj televiziji kazao da je Beograd išao "sa inicijativom".

"EU ima svoje viđenje stvari, albanska strana ima svoje viđenje stvari. U svakom slučaju idemo sa inicijativom ne samo kad je ovo pitanje na dnevnom redu nego čitav tehnički deo aspekta pregovora", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, svako rešenje podrazumeva da je ono u saglasnosti sa pravnim sistemom Srbije, Rezolucijom 1244 i aktima Vlade Srbije donetim od 1999. i da obezbedi normalno funkcionisanje sistema, obezbedi pregovore o tehničkim pitanjima i na kraju dovede do kompromisnog rešenja.

"Bitno je da svaku odluku koju danas donosimo da se otvara mogucnost, a ne da se zatvaraju mogućnosti za Srbiju i za građane", kazao je Tadić.

"Sve vreme idemo sa inicijativama. Albanska stana, odnosno Priština uglavnom bi želela sve pregovore da pretoči u jedan jednostavan proces - da se implicitno prizna nezavisnost Kosova. Srbija to naravno neće učiniti", kazao je Tadić.

Povodom deklaracije o Kosovu koju pripema Vlada Srbije, Tadić je kazao da to pitanje nije jednostavno.

"I da ima deklaracije i da je nema, mi možemo da nastavimo politiku o Kosovu. Ako je nema, to ne znači da smo slomili politiku prema Kosovu i da nastupa neki crni dan", kazao je Tadić.
XS
SM
MD
LG