Dostupni linkovi

Baroso: Evropa treba da krene napred ili se suočava sa raspadom


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso smatra da Evropa mora da krene napred zajedno ili se suočava sa podelama i raspadom.

U autorskom tekstu za britanski dnevnik "Obzerver" Baroso je oštro kritikovao evroskeptike, uključujući i one u britanskoj vladi, koji žele da iskoriste aktuelnu krizu i otcepe se od EU.

On je upozorio da sve članice Uniju moraju da se ujedine i krenu napred, apelujući na Britaniju da prihvati evropske integracije.

"U ovom odlučujućem trenutku mi ćemo se ili ujediniti ili ćemo postati sasvim nevažni. Naš cilj ne sme da bude da održimo status kvo, već da se pokrenemo i uradimo nešto novo i bolje. Nadam se da će istoričari jednog dana videti kako se Engleska u potpunosti angažovala sa drugim zemljama članicama i institucionalnim partnerima da osigura stabilnost EU", kaže Baroso.

Odbijajući da vidi krizu kao šansu za neke zemlje da se povuku iz EU, Baroso tvrdi da evropske integracije više ne smeju biti ograničene "brzinom najsporijeg člana ili onoga koji najviše okleva".

"Evropa mora da krene napred ili se suočava sa fragmentacijom. Dinamika globalizacije u finansijskom i ekonomskom, ali i geopolitičkom smislu, suočava Evropu sa opasnim izborom: živeti zajedno, deliti zajedničku sudbinu i biti faktor u svetu ili se suočiti sa razjedinjavanjem i padom", kaže Baroso.
XS
SM
MD
LG