Dostupni linkovi

Berluskoni podneo ostavkuItalijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) podneo je večeras ostavku predsedniku Italije Đorđu Napolitanu (Giorgio) u predsedničkoj palati u Rimu.

Ispred palate se večeras okupio veći broj ljudi koji su u trenutku kada je Berluskoni došao uzvikivali "Ostavka" i "Doviđenja Silvio".

Time je otvoren put Napolitanu da imenuje novog mandatara, a očekuje se da će to biti bivši evropski komesar Mario Monti.

Donji dom italijanskog parlamenta usvojio je tokom dana paket ekonomskih reformi koje je zahtevala Evropska unija, čime je otvoren put za ostavku premijera Berluskonija i formiranje prelazne vlade.

Gornji dom parlamenta - Senat, to je učinio juče, pa je na taj način izglasan budžetski zakon koji sadrži reformske mere.

Berluskoni, koji nije uspeo da obezbedi većinu tokom ključnog glasanja održanog u utorak, obećao je da će se povući kada parlament konačno usvoji ekonomske mere, što su od Italije zahtevali evropski partneri kako bi se povratilo poverenje tržišta u italijanske javne finansije.

Mario Monti će, prema očekivanjima, pokušati da formira novu administraciju, koja bi se suočila sa rastućom finansijskom krizom u Italiji.
XS
SM
MD
LG