Dostupni linkovi

U eksploziji u vojnoj bazi kod Teherana 15 mrtvih


Petnaest iranskih vojnika je poginulo, a nekoliko je teško povrijeđeno od eksplozije tokom premještanja municije u vojnoj bazi nedaleko od Teherana, saopštila je Revolucionarna garda.

"Moje drage kolege iz Revolucionarne garde premještale su municiju u jednom od skladišta u bazi, a onda se dogodio incident praćen eksplozijom", izjavio je državnoj televiziji portparol garde Ramezan Šarif.

On je dodao da su povrijeđeni u kritičnom stanju. Na lice mjesta poslate su ekipe hite pomoći i helikopteri.

Prozori na obližnjim objektima su razbijeni, a eksplozija se čula u centru Teherana, koji je udaljen oko 40 kilometara od baze u selu Bidganeh. U ovom trenutku nije poznato šta je izazvalo detonaciju.

Revolucionarna garda je elitna vojna jedinica, osnovana ubrzo poslije revolucije 1979. godine, sa zadatkom da brani državni islamski istem. Od tada je postala najvažnija vojna, politička i ekonomska snaga u Iranu. Revolucionarna garda je meta sankcija UN, koje pokušavaju da zaustave iranski proces obogaćivanja uranijuma.

U Iranu su se i ranije dešavale eksplozije za koje nije bilo objašnjenja. Novi incident desio se u vrijeme rasta tenzija u odnosima između Irana i međunarodne zajednice. Kontrolna agencija UN optužila je Islamsku Republiku u izvještaju prošle sedmice da je u prošlosti pokušala da napravi atomsku bombu i da to možda pokušava i danas.
XS
SM
MD
LG