Dostupni linkovi

Merkel i Sarkozi pozdravljaju novu grčku vladu


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi pozdravili su u petak formiranje nove grčke vlade i obećali Grčkoj punu podršku u njenim naporima da izađe iz krize.

Vođa evrozone Žan Klod Junker pridružio se čestitkama i izrazio uverenje da će nova grčka vlada u potpunosti ispuniti svoje obaveze prema evro zone.

Grčki premijer Lukas Papadimos formirao je u petak vladu nacionalnog jedinstva koju čine ministri tri stranke - vladajućeg PASOK-a, konzervativne Nove demokratije i desničarskog LAOS-a, a glavni zadatak joj je da sprovede program EU za prevazilaženje finansijske krize.

Merkelova je poželela uspeh bivšem potpredsedniku Evropske centralne banke koji je formirao svladu.

"Radujem se našoj saradnji i uveravam vas da vas Nemačka podržava, kao i grčki narod u ovim teškim trenucima, u odgovoru zajedničkim izazovima u Evropi i u evro zoni", napisala je Angela Merkel u telegramu čestitke upućenu novom Lukasu Papademosu.

"U ovom ključnom periodu... uveren sam da ćete imati srca da preduzmete potrebne mere da bi Grčka nastavila u potpunosti da igra svoju ulogu u Evropi, jaka, sabrana i verna svojim idealima", napisao je francuski predsednik.
XS
SM
MD
LG