Dostupni linkovi

Predstavnici HDZ ispitani o crnom fondu stranke



Predstavnici vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ispitani su danas u sedištu Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u okviru istrage o nelegalnom finansiranju te stranke.

Prethodno je u USKOK-u ispitana i Nevenka Jurak, vlasnica firme Fimi media preko koje je navodno izvlačen novac iz državnih preduzeća i ministarstava i delom se slivao u "crni fond" HDZ.

Advokat HDZ-a Vladimir Gredelj rekao je novinarima da se istraga ne vodi protiv HDZ-a već načina vođenja te stranke od 2003. godine do 2. jula 2009, kada je mesto predsednika stranke napustio Ivo Sanader.

On je odbacio odgovornost stranke za eventualna krivična dela pojedinaca protiv kojih se vode postupci.

Predstavnik HDZ-a na ispitivanju Damir Sesvečen rekao je kratko da je ispitivanje prošlo korektno, ali nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Prethodno je u USKOK-u ispitana Nevenka Jurak.

Istraga se u slučaju "Fimi media" vodi protiv 19 osoba uključujući i bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ivu Sanadera, nekoliko bivših i sadašnjih stranačkih funkcionera, ali i HDZ-a kao pravnog lica.

Na zahtev USKOK-a Županijski sud u Zagrebu nedavno je privremeno blokirao imovinu vladajuće stranke, pa je zgrada centrale u Zagrebu postala sudski zalog za nekoliko miliona evra protivpravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ.
XS
SM
MD
LG