Dostupni linkovi

Klintonova: Kina da utiče na Iran



Američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je od Kine da iskoristi svoj uticaj i poveća pritisak na Iran.

Klintonova je tokom susreta sa kineskim šefom diplomatije Jang Điećiem, uoči samita Azija-Pacifik ovog vikenda, detaljno razgovarala o Iranu i pozivima Zapada da se uvedu dodatne sankcije islamskoj državi.

Kina koja je, zajedno sa Rusijom, jedan od glavnih diplomatskih potpora Irana, u četvrtak je odbacila pozive za uvođenje dodatnih sankcije i insistirala na daljem dilalogu o iranskom nuklearnom pitanju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju u utorak je saopštila da je "ozbiljno zabrinuta" zbog "pouzdanih informacija" da je Iran "preduzimao aktivnosti povezane sa razvojem uređaja za izazivanje nuklearnih eksplozija".

Američki zvaničnici su rekli da je Klintonova takođe zatražila od Kine saradnju u okončanju nuklearnog programa Severne Koreje i ubeđivanju sirijskog lidera Bašara al-Asada da obustavi smrtonosne obračune sa opozicijom.

Klintonova je iskoristila priliku i da izrazi zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini i njene makroekonomske politike, ali je rekla da SAD ne pokušavaju da ograniče sve snažniju azijsku silu.

Ona je u govoru pozvala Kinu da "krene drugim putem".
XS
SM
MD
LG