Dostupni linkovi

Poljski ministar upozorava na opasnost od rata u EvropiVlade zemlaja Srednje Evrope se pripremaju za širenje dužničke krize iz evrozone i poljski premijer Donald Tusk i češki Petr Nečas spremaju reforme i
najavljuju nove mere budžetske štednje.

"Stanje poljske privrede veoma zavisi od zemalja u evrozoni. Mi nismo u stanju da predvidimo ni veličinu, ni prirodu, ni trenutak greške koju će oni (vlade u evrozoni) učiniti", kazao je poljski ministar finansija Jacek Rostovski, javlja poljska televizija TVN24.

Poljski premijer Donald Tusk zato za svoj drugi mandat - pobedio je na izborima 9. oktobra - priprema strukturalne reforme, a Ministarstvo finansija tri varijante budžeta za 2012. godinu sa razlicitim privrednim rastom - 3,2 odsto, 2,5 odsto i recesioni, uz pad BDP od jedan odsto.

Taj najcrnji scenario realizovao bi se po rečima Rostovskog ako bi bankrotirala Italija.

"Vlada Donalda Tuska upozoravala je da je senka krize nad Evropom. Ja sam čak upozoravao da kriza može da bude tako ozbiljna da može da prouzrokuje raspad zone evra, a čak i same Evropske unije, i u perspektivi od 10 i više godina, povratak oružanih sukoba na evropski kontinent", upouorava Rostovski.
XS
SM
MD
LG