Dostupni linkovi

Dodik opet pisao Savetu bezbednosti UN


Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio je danas pismo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) u kojem tvrdi da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svom poslednjem izveštaju o stanju u zemlji "neargumentovano i paušalno" optužio RS za kršenje Dejtonskog sporazuma.

"Kao i u prošlom izveštaju, visoki predstavnik ne nudi ni jedan konkretan primer kršenja Dejtonskog sporazuma, ali ga to ne sprečava da te teške optužbe iznese na više mesta u svom izveštaju", naveo je Dodik u pismu objavljenom na zvaničnom sajtu predsednika RS.

Dodik tvrdi da je "gotovo nemoguće odgovoriti na paušalne tužbe" iz Inckovog izveštaja, dodajući da je kršenja Dejtonskog sporazuma "sigurno bilo", ali da ga je krišo sam visoki predstavnik.

On dalje optužuje visokog predstavnika da pokušava da se uplete u lokalna pitanja i da se "de fakto ponaša kao jedna strana u BiH", te da pokušava da učestvuje u rešavanju pitanja koja su u isključivoj nadležnosti EU i domaćih vlasti, poput strukturisanog dijaloga o reformi pravosudja.

Komentarišući Inckovu tvrdnju o njegovoj "provokativnoj i zapaljivoj retorici", Dodik je odgovorio da kao političar "može i mora da komentariše bitna društvena kretanja, da traži razloge za evidentne probleme i da promišlja o rešenjima i razgovara sa predstavnicima medija o pitanjima koja su od najvišeg interesovanja javnosti".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG