Dostupni linkovi

Lukas Papadimos novi premijer Grčke



Bivši potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Lukas Papadimos (64) biće novi premijer Grčke.

On je imenovan nakon četvorosatnog sastanka lidera partija desnice, levice i ekstremne desnice sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom posvećenog dogovoru o koalicionoj vladi.

Papadimos će sutra položiti zakletvu.

Grčka štampa objavila je juče da se mnogo nade polaže u Papadimosa, vrsnog poznavaoca ekonomije koji je na funkciji u ECB bio do 2010, i njegov potencijal da spasi Grčku s ruba provalije.

Očekuje se da će Papadimos pomoći okončanje višemesečnih političkih previranja i dovesti Grčku do novih izbora, istovremeno održavajući u životu ključni evropski proces za spasavanje Grčke.

Papadimos je odani pristalica evropske dimenzije Grčke, upravljao je prelaskom sa drahme na evro, dok je u svojim akademskim knjigama usredotočen na teorije kojima podržava Evropsku monetarnu uniju.

Uz međunarodni ugled, Papadimos je vrlo cenjen u Grčkoj gde je bio guverner centralne Banke Grčke u vreme vlade Simitisa, profesor je na Atinskom univerzitetu, a od nedavno je finansijski savetnik premijera u odlasku Jorgosa Papandreua.

Pošto je napustio ECB, taj grčki ekonomista je prešao Atlantik i prihvatio položaj koji mu je ponuđen na prestižnom američkom Univerzitetu Harvard.
XS
SM
MD
LG