Dostupni linkovi

Italija: Glasanje u subotu, nova vlada ili izbori


Predsednik Italije Đorđo Napolitano izjavio je da u sredu uveče da je toj zemlji hitno potrebna nova vlada ili će morati u što skorije vreme da budu raspisani parlamentarni izbori.

"U najskorije vreme biće formirana nova vlada koja bi uz poverenje parlamenta mogla da preduzima neophodne mere ili će parlament biti raspušten kako bi odmah počela izborna kampanja", kazao je Napolitano.

On je dodao i da ne postoji "neizvesnost povodom odluke premijera Silvija Berluskonija da podnese ostavku" i ukazao da su poslaničke grupe dogovorile usvajanje mera za ekonomsku stabilnost u nekoliko narednih dana.

Italijanski mediji prenose da bi glasanje o ekonomskim merama koje traži EU radi obuzdavanja ekonomske krize u Italiji, a posle čijeg usvajanja Berluskoni namerava da podnese ostavku, trebalo da se održi u subotu.

Mediji prenose i da je glavni kandidat za premijera tehničke vlade Mario Monti, koga je večeras predsednik Napolitano proglasio za doživotnog senatora. Iz predsedništva je saopšteno da je Monti imenovan za doživotnog senatora jer je "zadužio domovinu vrhunskim zaslugama u poljima nauke i društva".
XS
SM
MD
LG