Dostupni linkovi

Članovi Predsedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD


Dejtonski mirovni sporazum nije moguće radikalno menjati, već je potrebno provesti samo one reforme koje će konsenzusom doprineti uspostavljanju trajnog mira i stabilnosti cele regije, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić prilikom današnjeg razgovara članova Predsedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD.

U saopštenju iz Predsedništva BiH navodi se da su glavne teme sastanka bile unapređenje bilateralnih odnosa BiH i SAD-a, evroatlantske integracije, kao i druga aktuelna politička pitanja.

Komšić je naglasio da je strateški cilj BiH razvijanje i dalje unapređenje bliskih prijateljskih odnosa sa SAD i zahvalio se SAD na velikoj pomoći BiH u, kako je rekao, zaustavljanju rata, obnovi i rekonstrukciji zemlje i naporima učinjenim u provođenju reformi.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović naglasio je da se Dejtonski sporazum ne može menjati, već samo Aneks četiri tog sporazuma, i to u smislu primene Evropske konvencije o ljudskim pravima. On je ocenio da EU nije kompletna, ako nije kompletan zapadni Balkan.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je neophodno graditi poverenje i pomirenje u BiH i regiji, kao i da je pomoć SAD u tom procesu od ključnog značaja. On je konstatovao da je BiH u postdejtonskom periodu napravila veliki napredak i prešla teži deo puta ka trajnoj sigurnosti i prosperitetu, ali da je neophodno da se obezbedi da zemlja u procesu evroatlantskih integracija ne zaostane za državama u okruženju.
XS
SM
MD
LG