Dostupni linkovi

RS: Prekinut štrajk mašinovođa


Predsednik Nadzornog odbora Železnica Republike Srpske (ŽRS) Borislav Stevanović saopštio je u sredu da je štrajk mašinovođa bezuslovno prekinut, a da će se sporna pitanja rešavati "dogovorima i bez ucena".

On je naveo da je uprava ŽRS "dobila težak zadatak da rešava probleme koji su se godinama gomilali i ovo preduzeće doveli na rub stečaja".

"Nesporazumi među sindikatima otežali su posao Nadzornom odboru i upravi. Uprava poziva na razum i zaštitu interesa Železnica RS, a time i RS", naveo je Stevanović.

Mašinovođe su saopštile da su spremne da prekinu štrajk ako od predsednika RS Milorada Dodika dobiju garancije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni, da se ponište svi otkazi i susprenzije, i da ne bude odmazde nad mašinovođama.

Oko 250 mašinovođa RS je mesec dana u štrajku, tražeći da im se isplate razlike u plati po osnovu prevezenih kilometara, i da se kilometar plaća po ceni od 2,4 konvertibilne marke, a ne po jednu marku, kako je to odlučila uprava preduzeća.

Uprava i sindikati ŽRS počeli su pregovore o novom kolektivnom ugovoru, koji bi trebalo da reši problem cene "kilometra".
XS
SM
MD
LG