Dostupni linkovi

Papandreu kod šefa države, podnosi ostavku



Grčki premijer Jorgos Papandreu zvanično danas podnosi ostavku zbog čega je na sastanku sa predsednikom Republike Karolosom Papuljasom.

Pre sastanka sa Papuljasom odlazeći premijer je u televizijskom proglasu narodu uputio "želje za uspeh novom premijeru", ali nije izneo ime svog naslednika.

Papandreu je izrazio želju da će nova vlada "političkog konsensusa" o kojoj se pregovara od kraja prošle nedelje, poslati "jaku poruku grčkim partnerima da mi Grci znamo da preuzmemo odgovornost i da sarađujemo".

On je rekao da su osnovne političke snage udružile da bi garantovale "ne samo ostanak Grčke u zoni evra, nego i primenu sporazuma Evropske unije 26. oktobra" o finansijskoj pomoći zaduženim zemljama Unije, a posebno Grčkoj.

Papandreu je međutim izdejstvovao da se u sprovođenje reformi uključi opozicija, ali ga je to koštalo premijerskog mesta, te se formira nova "vlada nacionalnog jedinstva".

Ta vlada će biti privremena i prihvatiti evropski program pomoći i doneti državni budžet za 2012. godinu, a reforme koje traže poverioci će sprovoditi naredna vlada, posle izbora početkom iduće godine.
XS
SM
MD
LG