Dostupni linkovi

OPEK upozorava na rastuću ekonomsku neizvesnostOrganizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i dalje prognozira rast tražnje nafte u tekućoj godini na 900.000 barela na dan i upozorava na sve neizvesniju ekonomsku perspektivu u svetu.

To što OPEK nije povećao prognozu rasta ovogodišnje tražnje, i to uoči zime - kada tražnja za naftom raste, ukazuje koliko su velike bojazni oko stanja i perspektiva privrede sveta.

Rast tražnje nafte u 2012. OPEK procenjuje na 1,2 miliona barela (159 litara) na dan, navodeći da "neizvesnost oko ekonomske perspektive u svetu raste zbog izazova pred članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)".

OPEK je istovremeno smanjio procenu ekonomskog rasta u svetu za narednu godinu sa 3,7 na 3,6 odsto.

Barel američke sirove nafte na Njujorškoj berzi danas košta nešto manje od 96 dolara, dok se u Londonu barel nafte tipa "Brent" ugovara za manje od 114 dolara.

Sadašnje cene su prihvatljive za članice OPEK čiji državni budžeti u velikoj meri zavise od prihoda od izvoza nafte.

Analitičari navode da evropska dužnička kriza, posebno u Grčkoj i Italji, poslednjih meseci nepovoljno deluje na svetska finansijska i tržište nafte koja strahuju od potencijalnih bankrota i nove recesije u svetu.
XS
SM
MD
LG