Dostupni linkovi

Barak: Izrael se ne plaši pretnji Irana



Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je rekao da bi jevrejska država ne bi mogla biti razorena iranskim kontranapadom.

Barak jekazao da ne očekuje da izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom programu ubedi Rusiju i Kinu da nametnu "legalne sankcije" Iranu.

"Sve dok se takve sankcije ne nametnu i ne dokažu efektivnim, mi nastavljamo da preporučujemo našim prijateljima u svetu i sebi, da su sve opcije u igri", kazao je Barak.

Fraza "sve opcije su u ugri" znači vojni napad, a često ga koriste izraelski lideri, podsećaju agencije.

Izrael će biti "uništen" ako napadne iranske nuklearne instalacije, a odmazda Irana "neće se ograničiti na Bliski istok", izjavio je zamenik šefa generalštaba iranske vojske, general Masud Džazajeri.

Barak je, takođe, predložio da se Iranu nametne i pomorska blokada. Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju, jer je iranski predsednik Mahmud Ahmedinežad pozvao na uništenje jevrejske države i Iran podržava palestinske i libanske ekstremističke organizacije.

Izraelski lideri su uoči objavljivanja izveštaja IAEA nagovestili da je vojna akcija u planu, a mediji su spekulisali da Barak i premijer Benjamin Netanijahu nastoje da zadobiju podršku u vladi za takav potez.

Predsednik Izraela Šimon Peres je rekao otvoreno da se Izrael i svet sve više približavaju takvoj opciji.

Uz to, Izrael je testirao jednu balastičku raketu prošle nedelje, a objavljena je i vest o vežbama vazduhplovnih snaga u Italiji.

Međutim, Barak je odbacio sugestije da on i Netanijahu nameravaju da napadnu Iran, tvrdeći da nikakva odluka još nije doneta. On je odbacio i procene o velikim izraelskim žrtvama.

"Ako Izrael bude uvučen u sukob, kažem vam neće biti 100.000 žrtava, neće biti 10.000 žrtava, ni 1.000 žrtava i Izrael neće biti uništen", zaključio je Barak.
XS
SM
MD
LG