Dostupni linkovi

Ahmadinedžad: Iran ne odstupa od nuklearnog programa



Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas da Iran neće "ni za jotu" odstupiti od svog nuklearnog programa i dodao da Teheran odbacuje izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se tvrdi da iranske vlasti rade na razvoju nuklearnog oružja.

Ahmadinedžad je ocenio da IAEA diskredituje samu sebe tako što se svrstava uz "neosnovane" tvrdnje SAD po kojima Iran razvija nuklearno oružje, prenose svetske agencije.

Iranski predsednik je to rekao u govoru koji je uživo prenela drzavna televizija.

Iranski predstavnik u IAEA Ali Ašgar Soltanijeh izjavio je danas da
Iran "nikada" neće odustati od svog nuklearnog programa.

"Iran nikada neće odustati od svojih legitimnih prava", već će kao "odgovorna zemlja" nastaviti da "poštuje svoje obaveze u okviru Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja" koji predviđa nadzor IAEA, rekao je Soltanijeh.

Kako prenosi iranska agencija IRNA, on je optužio generalnog direktora IAEA Jukija Amanoa da je delovao "parcijalno, politički i neprofesionalno" kada je prihvatio objavljivanje "lažnih optužbi malog broja zemalja uključujući SAD".

Soltanijeh je dodao da Teheran ima nameru da koordinira svoj "odgovor"
sa drugim državama koje se protive objavljivanju tog izveštaja,
uključujući Rusiju, Kinu i članice Pokreta nesvrstanih.

IAEA je sinoć objavila u novom izveštaju da sumnjiči Iran za sprovođenje tajnih eksperimenata čija je jedina svrha razvoj nuklearnog naoružanja.

U izveštaju, IAEA je navela da je "ozbiljno zabrinuta" zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa na osnovu "verodostojnih" podataka kojima raspolaže.

"Te informacije upućuju na to da je Iran sprovodio aktivnosti s ciljem razvijanja nuklearne eksplozivne naprave", piše u izveštaju i dodaje da takođe ima indikacija da su te aktivnosti pre 2003. godine razvijane u okviru strukturiranog programa i da je moguće da su još neke aktivnosti u toku.

Dokument je u utorak kao poverljiv podeljen predstavnicima 35 zemalja članica upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju i Savetu bezbednosti UN. IAEA je zatražila od Irana da što pre sa njom stupi u kontakt da razjasni te informacije.

Rusija je izrazila gnev zbog objavljivanja izveštaja, ističući da on samo pojačava napetosti u odnosima Islamske Republike i svetskih sila, dok SAD za sada nisu želele da komentarišu izveštaj dok se ne upoznaju sa njegovim sadržajem.
XS
SM
MD
LG