Dostupni linkovi

Berluskoni najavio ostavku nakon usvajanja paketa reformi


Berluskoni najavio ostavku nakon usvajanja paketa reformi

Italijanski premijer Silvijo Berluskoni
Italijanski premijer Silvijo Berluskoni

Ljudmila Cevtković

Italijanski premijer Silvio Berluskoni potvrdio je da će podneti ostavku nakon što u parlamentu bude usvojen novi budžetski zakon.

"Posle usvajanja ovog finansijskog zakona koji ima amandmane za sve što je Evropa tražila od nas, povućiću se da bi šef države mogao da započne konsultacije", rekao je Berluskoni televiziji Kanal 5, čiji je vlasnik.

"Mislim da je ključni prioritet saglasnost oko ovih mera, tako da sam se video sa predsednikom nakon glasanja i objasnio mu moju ideju da se od opozicije traži saglasnost za ubrzano usvajanje ovih mera", rekao je Berluskoni.

Pre Berluskonijeve najave povlačenja, komesar EU za ekonomska pitanja Oli Ren rekao je da je italijanskoj vladi potrebna široka podrška građana i da veruje da će Italija povratiti politiku stabilnost.

"Ekonomska i finansijska situacija u Italiji je veoma zabrinjavajuća i mi želimo da pomognemo Italiji kroz naš rigorozni nadzor i zbog toga šaljemo našu misiju u Rim", kaže Ren.

Italijanski parlament usvojio je zakon o budžetu koji je predložila vlada, ali glasanje je pokazalo da premijer Berluskoni više ne može da računa na apsolutnu većinu u Predstavničkom domu.

Za budžet je glasalo 308 poslanika (umesto 316 poslanika, što bi bila apsolutna većina), 321 je bio uzdržan i niko nije bio protiv.

Opozicija je odmah posle glasanja tražila da Berluskoni podnese ostavku kako bi umirio finansijska trzišta.

Lider Demokratske partije Pjer Luidji Bersani:

"Ako i dalje imate neki osećaj odgovornosti prema Italji molim vas podnesite ostavku. Za našu zemlju mi ćemo preuzeti dgovornost".

No, čak i kada Berluskoni ode ne postoji garancija da će reforme koje zahteva EU biti brzo sprovodene ili da će vratiti mir investitorima.
XS
SM
MD
LG