Dostupni linkovi

Ministri EU 5. decembra o rezultatima Srbije i Crne Gore


Šefovi diplomatija zemalja EU će zajedno sa evropskim komesarom Štefanom Fileom 5. decembra razmotriti šta su Srbija i Crna Gora dotad uradile u sprovođenju reformi i uslova za približavanje čclanstvu u EU i o tome izvestiti šefove država ili vlada Unije koji će zasedati 9. decembra.

To će pripremiti Poljsko predsedništvo EU, a na dnevnom redu susreta lidera Unije biće i predlog Evropske komisije da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo, uslovno i datum pregovora, a Crnoj Gori odredi početak pregovora o članstvu, rekao je direktor u poljskom Ministarstvu spoljnih poslova, Artur Harazin.

On je na skupu o daljoj politici proširivanja EU u Briselu dodao da će svaka članica Unije o tome dati i sopstveno suvereno mišljenje.

Na istom skupu je direktor za proširivanje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino ponovo istakao da politika proširivanja EU sobom nosi snagu preobražaja za zemlje Zapadnog Balkana i zato mora imati jasne rokove.

Na pitanje da li je na Evropsku komisiju bilo pritisaka Nemačke i Francuske, koje traže da se odluka o novom koraku za Srbiju i Crnu Goru odloži, Sanino je rekao da je uobičajeno da se komisija savetuje i sa zemljama članicama, a da je konačni ishod ono što je predloženo.
XS
SM
MD
LG