Dostupni linkovi

Međunarodni humanitarci još uvijek u zatvoru u Izraelu


Dvadeset i jedan humanitarac s dva broda, zaustavljena u petak, kada su pokušala da razbiju blokadu pojasa Gaze u nedjelju, još uvijek se nalaze u zatvoru, izjavila je jedna portparol iz Službe za imigraciju u ministarstvu unutarnjih poslova Izraela.

"Dvadeset i jedan putnik je u zatvoru zato što su odbili da budu odmah protjerani nego su započeli proceduru protiv zatvaranja kod jednog izrelskog suca", izjavila je agenciji AFP portparol Sabin Haddad.

"Tek nakon ove procedure koja traje 72 sata, što znači do ponedjeljka naveče, oni će biti protjerani", dodala je Haddad.

Specijalci izraelske mornarice zaustavili su u petak brodove 'Saoirse' i 'Tahrir' koji su plovili pod irskom i kanadskom zastavom. Oba broda su usidrena u luci Ashdod, južno od Tel-Aviva.

Šest osoba s oba broda oslobođeno je u petak, među kojim dva grčka člana posade, tri novinara i jedan izraelski Arapin. Među zatvorenim osobama je 14 Iraca i državljana Kanade, Velike Britanije, Australije i SAD-a.

Oba broda su krenula iz Turske s lijekovima za palestinsku enklavu, ali su dobila znak da ne pružaju otpor izraelskoj mornarici.
XS
SM
MD
LG