Dostupni linkovi

Protest u Banji Koviljači: Građani traže izmještanje azilanata


Mještani Banje Koviljače danas su sa protestnog skupa zatražili od zvaničnika Srbije izmještanje Centra za azil i svih ilegalnih imigranata i azilanata iz ovog turističkog mjesta.

Protestnom skupu, simboličnog naziva "Ko je sljedeći?", prisustvovalo je oko 2 000 građana, te predstavnici zdravstvenih i turističkih radnika koji su zainteresovani za rješavanje problema nekontrolisanog priliva imigranata u Banju Koviljaču.

Roditelji su na skupu potvrdili zaključak koji su ranije donijeli da od sutra, radi bezbjednosti, svoju djecu ne puštaju u mjesnu osnovnu školu na nastavu. Skup je protekao mirno i bez incidenata.

Povod za održavanje protestnog skupa bio je nedavni incident kada su petorica imigranata iz Avganistana silovala britansku državljanku koja je bila u turističkoj posjeti Banji Koviljači, ali i strah da se nešto slično ne dogodi nekome od mjesnog stanovništva.

Imigranti, koji najčešće dolaze iz Avganistana, Pakistana, Libije i drugih zemalja tog područja, mogu se sresti u svakom dijelu Banje Koviljače, a nije rijedak slučaj da nepozvani dolaze na vrata i traže prenoćište.

Prema podacima lozničke policije, u Centru za azil smješteno je oko 80 azilanata, dok ih izvan ovog centra ima oko 2 500.
XS
SM
MD
LG