Dostupni linkovi

Sirijske snage sigurnosti i danas ubile četiri civila


Sirijske snage ubile su danas najmanje četiri civila u nastavku akcija protiv antirežimskih demonstranata u gradovima Homs i Hama poslije molitve povodom velikog muslimanskog praznika, saopštili su aktivisti.

Tri osobe ubijene su u centralnom gradu Homsu, gdje je jedan centralni okrug izložen tenkovskom napadu u posljednjih šest dana.

Jedan demonstrant poginuo je kada su pripadnici snaga bezbjednosti pucali na demonstrante koji su u Hami tražili smjenu predsjednika Bašara al Asada.

Nasilje je nastavljeno iako su vlasti pristale da povuku svoje snage iz gradova i počnu dijalog sa opozicijom. Arapska liga je saopštila da bi propast njene mirovne inicijative bila katastrofa.

Vlasti su prethodno objavile da su povodom praznika Eid al adha iz pritvora oslobođene 533 osobe. U jučerašnjem nasilju u Homsu i Idlibu poginule su 23 osobe, a sukoba je bilo i u mnogim drugim gradovima širom Sirije.

Očevici navode da su tenkovi u Homsu porušili cijele stambene blokove, u gradu nema hljeba, dok ranjenici umiru jer nema nikog da im pruži pomoć. Procjenjuje se da je od utorka u ovom gradu živote izgubilo više od 100 ljudi.

Vlasti tvrde da snage bezbjednosti intervenišu protiv militantnih bandi koje ubijaju civile u Homsu.
XS
SM
MD
LG