Dostupni linkovi

Sirijska opozicija odbacila mirovni planSirijska opozicija odbacila je mirovni plan Arapske lige o okončanju nasilja koje traje poslednjih sedam meseci, a koji je prihvatio Damask, objavili su danas arapski mediji.

Sirijske vlasti prihvatile su juče plan Arapske lige koji predviđa uvođenje niza mera koje bi trebale da dovedu do zaustavljanja nasilja u zemlji, kao i sprečavnje stranog mešanja u unutrašnja pitanja Sirije.

Prema ovom planu, Damask se obavezao da povuče tenkove iz gradova i snage bezbednosti sa ulica, da pokrene razgovor vlasti i opozicije i da oslobodi političke zatvorenike.

Sirija bi, takođe, trebalo da dozvoli slobodu kretanja novinarima, grupama za zaštitu ljudskih prava i predstavnicima Arapske lige - da bi mogli da nadgledaju situaciju.

Međutim, opozicija je saopštila da su danas snage bezbednosti ubile tri demonstranta u gradu Homs, 24 časa nakon što je Damask prihvatio plan.

Predsednik Bašar al Asad pokušava od marta da uguši antirežimske proteste. Prema podacima UN, u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti ubijeno je više od 3 000 ljudi. Sirijske vlasti, međutim, tvrde da je na obe strane poginulo 1 500 ljudi.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG