Dostupni linkovi

Poljska ne odustaje od evrozoneGuverner Narodne banke Poljske Marek Belka potvrdio je rešenost Poljske da uđe u evrozonu ali tek za nekoliko godina kada evrozona bude stabilna, što trenutno koči Grčka.

Belka je poljskoj privatnoj televiziji Polsat kazao da je stabilizacija evrozone težak posao a operacija je logistički komplikovana i mogu da je poremete razna zbivanja, kao što je raspisivanje referenduma u Grčkoj o pomoći od Evropske unije, pad vlade u Slovačkoj, ili izbori u nekoj od sledećih saveznih država u Nemačkoj.

"Do sada smo mogli da razmišljamo ako evra ne bude bilo, nećemo na njega ni prelaziti. Ali evra će biti. U vezi sa tim moraćemo da donesemo odluku kada i pod kojim uslovima da uđemo u evrozonu", kazao je Belka.

Nameru Grčke da raspiše u decembru referendum o pomoći EU Belka je ocenio kao pokušaj grčke vlade da dobije kod kuće legitimitet za reforme jer su se već pojavile tendencije da se ospore dogovori kriznog samita EU o pomoći Grčkoj i da se revidiraju uslovi te pomoći.
XS
SM
MD
LG