Dostupni linkovi

Davenport: Britanija otvorena za dijalog o "Ahtisari plus" planu


Velika Britanija je otvorena za dijalog o takozvanom "Ahtisari plus" planu za Kosovo i može da se razgovara o svemu što uzima u obzir nezavisnost Kosova, rekao je britanski ambasador u Beogradu Majkl Devenport.

"Otvoreni smo za sve predloge u vezi s tim kako taj plan može biti primenjen. Mislim da se ta primena može obaviti na različite načine. Da, naravno da smo otvoreni za takvu vrstu razgovora", rekao je Devenport za "Danas".

On je rekao da ima puno prostora za zaštitu manjina i interesa Srbije i naglasio da je važno obezbijediti apsolutno poštivanje manjinskih prava na Kosovu.

Devenport je najavio da će u ponedjeljak, 31. oktobra, u zvaničnu posjetu Beogradu doći ministar za Evropu Velike Britanije Dejvid Lidington, koji će ohrabriti Srbiju da nastavi s koracima koji će omogućiti pozitivnu odluku Savjeta EU u decembru o srpskoj kandidaturi.

"Mislim da su očekivanja jasna - konstruktivan povratak dijalogu i primjena svih dogovora, uključujući carinske pečate, ali i onaj o slobodi kretanja ili o razmjeni izvoda iz matičnih knjiga rođenih. Moramo imati primjenu svih dogovora, od čega će najveću korist imati građani Srbije i Kosova", dodao je on.
XS
SM
MD
LG