Dostupni linkovi

Moon: Napad neće omesti američki angažman u BiH


Moon: Napad neće omesti američki angažman u BiH

Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je kako napad na Ambasadu SAD u Sarajevu neće 'preusmjeriti aktivnosti i nastojanja koja SAD poduzimaju u BiH".

"Mi smo odmah zaključali i zatvorili našu zgradu a policijske snage iz BiH su odgovorile na napad. Oni su profesionalno reagirali, uistinu cijenimo njihovu saradnju i podršku koju su pružili nama ovdje u Ambasadi. Sve naše osoblje je na sigurnom, svi su tu", izjavio je ambasador medijima u BiH.

Moon je kazao kako su SAD ostaju ovdje dugovorčno.

"Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti, nastavićemo raditi na pružanju podrške građanima BIH i u saradnji sa vlastima. Mi se nadamo da će se i ovaj incident iskoristiti da bi se građani BiH ujednili i krenuli ka zajedničkom ciju i onom što je neophodno da urade kako bi postali dijelom Evrope", rekao je američki ambasador.

Uistinu, naveo je Moon, cijenimo tople pozive, podršku i simpatije koje su nam upućene odamh nakon današnjeg incidenta od građana ove zemlje koji su nas konstantno zvali".

"Mi smo i dalje uz vas mi ćemo već od sutra nastaviti raditi da vam pružimo podršku i da sarađujemo sa vašim vlastima. Iskreno cijenimo i podršku koju smo večeras dobili od Predsjedništva BIH i kao i posjetu predsjednika Komšića", zaključio je Moon.

Portparol Stejt Departmenta Viktorija Nuland medijima je izjavila kako su nakon napada poduzete sve dodatne mjere sigurnosti.

"Nekoliko metaka završilo je u zidu SAD ambasade. Ambasada je trenutno preduzela sve mejre sigurnosti, lokalna policija je reagovala i red je ubrzo uspostavljen. Najmanje jedan pripadnik snaga koje su zadužene za sigurnost Ambasade je povrijeđen. Svi zaposleni u Ambasadi su bezbjedni. Želimo ovom prilikom da se zahvalimo lokalnim policijskim snagama jer su spriječile napad na prostorije Ambasade. Naše misli i želje su sa onima koji su bili spremni žrtvovati život da bi zaštitili ambasadu", izjavila je Nuland.
XS
SM
MD
LG