Dostupni linkovi

Radijacija iz Fukušime 40 odsto one iz ČernobilaKoličina radijacije ispuštene tokom havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima 1 dvostruko je veća od procenjene i iznosi 40 odsto ukupnog zračenja emitovanog prilikom havarije u Černobilu 1986. godine.

Do zaključka da je u atmosferu dospelo znatno više radiaktivnog cezijuma-137 nego što se do sada verovalo, došlo je više svetskih eksperata.

Vođa studije Andreas Štol iz Norveškog instituta za istraživanje vazduha naveo je da se raniji izveštaji japanske vlade odnose samo na podatke prikupljene u Japanu, a ne na radijaciju koja je dospela do mora.

U studiji se ne navodi zdravstvene posledice radijacije. Cezijum-137 je opasan pošto se decenijama zadržava u životnoj sredini, zračenjem izazivajući karcinom.

Dugoročne posledice nuklearnih incidenata su nejasne, zbog teškoća u merenju količine zračenja koja se zadržava u ljudskom telu.

Štol je rekao da su procene emisija zračenja toliko neprecizne da se dvostruko veća količina cezijuma ne smatra znatnom razlikom.

Neke ranije procene bile su i više od Štolovih.

Oko petine cezijuma završilo je u Japanu, a glavnina zračenja u Pacifiku. Samo dva odsto dospelo je na kopno izvan Japana, zaključuje se u izveštaju.

Eksperti za sada ne mogu da potvrde koliko će slučajeva karcinoma biti posledica havarije u Fukušimi, pošto još ne mogu da odrede doze radijacije koja je dospela u ljudske organizme.

Određena količina radiaktivnosti izmerena je u Tokiju i SAD, ali stručnjaci
tvrde da to neće imati veće poslednice po zdravlje ljudi.

Ipak, posledice havarije brinu stanovnike Japana.

Mnogi roditelji u Tokiju strahuju za decu posle otkrivanja radioaktivnih žarišta iako zvaničnici tvrde da ona ne predstavljaju rizik po zdravlje.
XS
SM
MD
LG