Dostupni linkovi

Beograd: Rektor pozvao na deblokadu


Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević pozvao je studente da prekinu s protestima, a državu da, ukoliko do toga ne dođe, uvede red milom ili silom.

"Pozivam državu da riješi problem kako zna i umije. Dogovorom, milom ili silom, to nije moj posao", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Rektoratu Univeryiteta, dodajući da je njegov posao da drži nastavu. Prema njegovim riječima, fakulteti su državno vlasništvo i država treba da uvede red u svojim prostorijama.

Prema njegovim rečima, studenti koji danima blokiraju Filološki fakultet nanijeli su veliku materijalnu štetu i ugrozili nastavni proces na fakultetu, a ako se to nastavi još 15 dana, svi će izgubiti godinu jer neće imati dovoljan broj bodova.

Rektor Univerziteta Kovačević je rekao da studenti koji protestuju drže kao taoce 400 nastavnika i 10.000 studenata koji hoće da pohađaju nastavu.

Studenti još od 20. oktobra blokiraju Filozofski i Filološki fakultet, zahtijevajući odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova, a nisu na budžetu i izradu strategije za promjenu načina finansiranja visokog obrazovanja.
XS
SM
MD
LG